Dit gebeurt er als je antidepressiva slikt

Deze pilletjes hebben meer invloed op jou dan je denkt.

In 2021 slikte ruim een miljoen Nederlanders antidepressiva. Sinds corona is het gebruik hiervan onder jonge vrouwen met 20 procent toegenomen, blijkt uit onderzoek van onderzoeksinstituut Nivel. Maar hoe werken ze eigenlijk? Wat voor invloed hebben deze medicijnen op jou?

Dit gebeurt er als je antidepressiva slikt

1. Selectieve serotonine

Jaar op jaar gebruiken steeds meer mensen antidepressiva. Het middel wordt onder andere gebruikt om symptomen van depressie, zoals lusteloosheid en angsten, tegen te gaan. Selectieve Serotonineheropnameremmers (SSRI’s) zijn de meest voorkomende antidepressiva. De theorie: ze zorgen dat het gelukshormoon serotonine niet ineens inzakt, door de natuurlijke reabsorptie van deze biochemische stof tegen te houden. Met andere woorden: ze vertragen de (her)opname van serotonine. Hoewel, dat dáchten we...

2. Mysterieuze medicijnen

Eerder dit jaar ontkrachtte een UCL-onderzoek de theorie dat depressie komt door een laag serotoninepeil. 'Het idee van depressie door een ''chemische disbalans'' is achterhaald', zegt UCL Genetics Institute's professor David Curtis. Hij voegt eraan toe dat het effect van antidepressiva 'waarschijnlijk komt door complexere veranderingen in neuronaal functioneren.' Artsen en onderzoekers weten wél zeker dat je nooit moet stoppen zonder je dokter te raadplegen.

3. Lange termijn

Antidepressiva hebben doorgaans 2 tot 4 weken nodig om hun werk te gaan doen, daarna kun je je beter gaan voelen, en beter in staat zijn om een depressieve periode door te komen. Het is geen wondermiddel. Hoewel onderzoeken lijken aan te tonen dat SSRI’s en de minder voorgeschreven SNRI’s (serotonin-noradrenaline reuptake inhibitors) allebei even effectief zijn, hebben ze een 40-60 procent positieve responsratio. Dit betekent dat als 100 mensen met matige tot ernstige depressie een antidepressivum nemen, tussen de 40 en 60 personen een verbetering merken binnen 6 tot 8 weken.

4. Risicobeoordeling

Zoals alle medicatie, gaan ook antidepressiva gepaard met bijwerkingen. Onrust, verwardheid en emotionele gevoelloosheid zijn veelvoorkomende klachten in het begin, maar worden vaak gaandeweg beter. Wat wel langer duurt is verminderd seksueel genot. Eén onderzoek toont aan dat 42 procent van de vrouwen die antidepressiva slikken, moeite heeft met het krijgen van een een orgasme. Als jij één van hen bent, neem dan contact op met je dokter - een pauze waarbij je wisselt van antidepressiva om bijvoorbeeld minder last te hebben van de bijwerkingen is een optie.

5. Traag maar gestaag

Stoppen met antidepressiva kan een uitdaging zijn. Ontwenningsverschijnselen kunnen tot 2 weken duren. Een onderzoek van de Universiteit van Oost-Londen toont ook aan dat het niet ongewoon is als je last krijgt van hallucinaties en sensaties die lijken op elektrische schokken. 'Iets meer dan de helft rapporteert ontwenningsverschijnselen, waarvan nog eens de helft aangeeft dat ze "ernstig" zijn,' zegt onderzoeksleider professor John Read. Maar, er is wel bewijs dat antidepressiva de meeste hoop op herstel bieden.

Benieuwd wanneer je de work-out lat hoger kunt leggen? Of altijd al willen weten wat het verschil is tussen mindfulness en meditatie? In ons gloednieuwe nummer - dat nú (!) in de winkel ligt - geven we antwoord op al je health-vragen!

SCOOR JOUW EXEMPLAAR HIER

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Magazine