Zelfcompassie: dit is waarom je deze vaardigheid wil trainen

Zelfvertrouwen VS zelfcompassie? Dit is waarom zelfcompassie deze strijd wint

Je zelfvertrouwen boosten? Dat is zó 2022. Nú in de mode: zelfcompassie, een stabiele, duurzame manier om je zeker van je zaak te voelen. Plus, het is een vaardigheid die je kunt leren, oefenen én beheersen!

Zelfvertrouwen is niet de oplossing

De lijst met dingen die je allemaal graag zou willen, is waarschijnlijk behoorlijk lang. Een gezond, gelukkig en bevredigend leven, bijvoorbeeld. Maar wat bij veel mensen bovenaan prijkt, is toch wel een goed gevoel over zichzelf. ‘Daarvoor heb je zelfvertrouwen nodig, wat meestal betekent dat je aan je eigenwaarde moet werken,’ zegt Kristin Neff, professor onderwijspsychologie aan de University of Texas in Austin. De meestgebruikte methode om je beter te voelen over jezelf, is voor veel mensen (nog) meer focussen op wat je wilt. Dat betekent meestal: harder werken, sterker worden en discipline kweken.

Maar daar komen psychologen nu op terug. Want hoewel het inderdaad zelfvertrouwen kan opleveren als je aan je eigenwaarde werkt, kent deze aanpak ook valkuilen. ‘Eigenwaarde valt en staat met erkenning, zoals complimenten van je collega’s of likes op een Instagram-post,’ zegt Christopher Germer, die psychiatrie doceert aan de Harvard Medical School. En als dingen dan even niet gaan zoals je wilt, loeren vergelijking, eenzaamheid en kritiek om de hoek.

Werk aan je zelfcompassie

Laten we zeggen dat je achterloopt op je marathonschema en teleurgesteld bent in jezelf. Misschien denk je: ik ga harder mijn best doen, want het voelt alsof ik tekortschiet. Voor nu kan dat werken, maar op de lange termijn? Nope. Als je te hard bent voor jezelf, ga je aan jezelf twijfelen, wat het moeilijker maakt om risico’s te nemen, te leren en te groeien. Je wordt bang om te falen, waardoor je eerder geneigd bent om op te geven dan om iets opnieuw te proberen. Een andere manier om jezelf tot actie aan te zetten: zelfcompassie.

Met andere woorden, je bent lief voor jezelf als je het moeilijk hebt of als je een mindere eigenschap van jezelf opmerkt. Zelfcompassie draait niet om voldoen aan verwachtingen, het is een manier om je te leren realiseren dat je ook maar een mens bent. Door in zware tijden niet te streng voor jezelf te zijn, stel je jezelf in staat om vol te houden en veranderingen door te voeren.

Goed nieuws, zelfcompassie is een vaardigheid is die je kunt trainen. ‘Zie het als een spier die je kunt opbouwen,’ zegt Neff. Zelfcompassie helpt je om je vandaag, maar ook de komende jaren, op je allerbest te voelen. Motivatie, een beter humeur en alle andere feel-good emoties? Ja hoor, hier moet je zijn!

Wil jij werken aan zelfcompassie? In ons gloednieuwe nummer - dat nú (!) in de winkel ligt vind je 3 methodes om zelfcompassie op een dieper niveau te begrijpen. Zodat jij je nu én in de toekomst op je allerbest voelt!

SCOOR JOUW EXEMPLAAR HIER, ZONDER VERZENDKOSTEN

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Magazine