Nagelbijten? Zo kom je er voorgoed vanaf

Maar liefst 2 miljoen Nederlanders bijten op hun nagels.

closeup shot of a young woman biting her nails
Getty Images

Wereldwijd zijn meer dan 600 miljoen mensen nagelbijter, blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Pathologische Onychophagie en Onychotillomanie (IPO). Ook op de vraag 'Wat is je slechtste gewoonte' op onze Instagram reageerden jullie massaal met dit antwoord: nagelbijten. In Nederland blijft 10 tot 15 procent van de bevolking hun leven lang nagelbijten. Maar, het valt wél af te leren, aangezien op peuterleeftijd meer dan 30 procent nog een fervent nagelbijter is. Hoe? Je leest het in dit artikel.

De consequenties van nagelbijten

Nagelbijters kauwen niet alleen op hun vingernagels. Soms moeten ook teennagels, nagelriemen en vingertoppen eraan geloven. Op den duur kan nagelbijten leiden tot ontstekingen en misvorming van nagels en vingertoppen, infecties van de mond en zelfs gebitsafwijkingen.

Nagelbijters schamen zich vaak voor hun onverzorgde handen, maar kunnen desondanks niet stoppen met kluiven, meldt het IPO. Niet alle nagelbijters ondervinden ernstige problemen: sommige mensen gebruiken hun gebit gewoon als een soort altijd-parate nagelknipper. Het IPO meldt dat het merendeel van de kluivers echter lijdt aan Pathologische Onychophagie, oftewel ziekelijk nagelbijten.

Nagelbijten is een impulsstoornis

Volgens het IPO is nagelbijten niet zomaar een nare gewoonte of verslaving, maar een impulsstoornis: een drang die vraagt om een bepaalde dwangmatige handeling. In de meeste gevallen begint het nagelbijten op de peuterleeftijd. Kinderen zitten dan vaak met hun vingers in hun mond. Daardoor verzachten de nagels en nagelriemen en zijn ze gemakkelijk af te bijten. Zonder ingrijpen verandert het bijten in een repetitieve gewoonte.

Een lichtpuntje voor obsessieve kauwers: op de weg van peuter naar volwassene stopt zeker 15 procent met nagelbijten. Sommige mensen beginnen op latere leeftijd met bijten. De oorzaak is dan vaak stress, frustratie of spanning. Wanneer de stressbron tijdig wordt aangepakt, is stoppen met bijten (nog) niet zo moeilijk. Er zijn ook andere uitlaatkleppen voor negatieve emoties dan zelfverminking. Bijvoorbeeld een rondje hardlopen, een lekker broodje eten of een vrijpartij met je partner. Leuke alternatieven, nietwaar?

Stoppen met nagelbijten

Er bestaan veel middelen en therapieën om van nagelbijten af te komen. Het is echter maatwerk: wat voor de één geweldig werkt, doet niets voor de ander. Tijd om het een en ander uit te proberen dus.

  • Ga eens na in wat voor situaties jij op je nagels bijt. Als je voor de tv zit? Als je in bed ligt? Of gewoon als je vingers toevallig in de buurt van je mond komen? Probeer bewuster met deze situaties om te springen en het nagelbijten te vermijden door bijvoorbeeld in een stressballetje te knijpen.
  • Losse, harde velletjes verergeren de drang tot nagelbijten. Smeer je nagelriemen elke ochtend en avond in met een druppeltje olie of speciale handcrème om te voorkomen dat je nagelriemen uitdrogen. Er zijn ook handcrèmes verkrijgbaar die niet alleen je huid verzorgen, maar ook je nagels versterken. Het kan ook helpen om je vingertoppen af te plakken met pleisters, tape of plakband.
  • Er is een scala aan anti-bijt-nagellak te koop. Deze smaken zo vies dat je na de eerste paar smerige pogingen wel drie keer nadenkt voordat je je vingers opeet.
  • Net als bij het stoppen met roken kan acupunctuur een uitkomst zijn. Je moet echter wel wíllen stoppen met bijten en in deze behandelmethode geloven. Als je liever in het reguliere geneeskundecircuit blijft, kun je hulp zoeken van een psychotherapeut. Die gaat samen met jou op zoek naar de oorzaak van je knabbeldrang.
  • Gewone nagellak of gellak kan ook wonderen verrichten. Ze zullen er dan zo mooi uitzien, dat je eraan knagen echt wel uit je hoofd laat.

    Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?

    Advertentie - Lees hieronder verder
    Meer van Beauty