Help! Wat moet je doen als je bloedsuikerspiegel te laag is?

Suiker eten of drinken is vaak de allereerste ingeving, maar klopt dat wel?

Iedereen is tussen maaltijden weleens hangry, maar als ook op andere momenten je bloedsuikerspiegel te laag is kan dat op een onderliggende aandoening wijzen.

Wat is de oorzaak van lage bloedsuiker?

Gedurende de dag verandert de hoeveelheid suiker in je bloed. Als je iets eet met koolhydraten of suiker stijgt je bloedsuikerspiegel, maar deze daalt weer als je beweegt. Ook op momenten van stress of een griepje kunnen je bloedwaarden anders zijn.

Je lichaam heeft bloedsuiker nodig voor energie, maar dan moet dit hele proces wel goed verlopen. Insuline zorgt ervoor dat de cellen in jouw lichaam bloedsuiker kunnen opnemen. Soms heb je te weinig bloedglucose in je bloed, waardoor een hypo ontstaat. Dit kan komen doordat je te weinig hebt gegeten, te veel actieve insuline in je lichaam hebt of te lang een lichamelijke inspanning levert zonder genoeg koolhydraten binnen te krijgen.

Wat voel je als je een hypo hebt?

Wanneer je bloedsuikerspiegel onder de 4 mmol/l komt, heb je een hypo. Bij gezonde mensen komt dit haast zelden voor, vooral mensen met diabetes die insuline gebruiken kunnen een hypo hebben. Je kunt er een herkennen aan diverse symptomen.

Symptomen te lage bloedsuikerspiegel

Het kan erg vervelend zijn om te weinig bloedsuiker in je lichaam te hebben. Een hypo herken je aan de volgende klachten:

  • Honger
  • Chagrijnige of agressieve buien (hangry much?)
  • Snel geïrriteerd
  • Zweten
  • Trillen
  • Hartkloppingen
  • Gapen
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Flauwvallen
  • Moe

    Al een lange tijd last van één of meerdere symptomen hierboven? Dan is het tijd om aan de bel te trekken en langs de huisarts te gaan. Wellicht kan die je verder helpen.

    Wat te doen bij lage bloedsuiker (zonder diabetes)?

    Wanneer je bloedsuikerspiegel onder de 4 mmol/l komt, spreken we van een hypo. Dit komt vooral voor bij mensen met diabetes die insuline gebruiken.

    Of je nu wel of geen diabetes hebt, het is belangrijk om bij een te lage bloedsuikerspiegel gaat zo snel mogelijk iets zoets te eten of te drinken (let op, kies géén light-producten). Wat vooral goed werkt is suiker in de vorm van glucosetabletten, zoals druivensuiker of dextrose. Deze komen namelijk het snelste in het bloed. Volgens het Diabetes Fonds is het verstandig om zes tot acht tabletten druivensuiker te nemen wanneer je een hypo hebt. Als je diabetes hebt, is het dus altijd goed om druivensuiker of anders een suikerdrankje bij je te hebben. Duurt het nog een uur voordat je een maaltijd hebt? Zorg dan dat je nu alvast een stuk fruit of een boterham eet.

    Mocht jij of iemand anders tijdens een hypo bewustzijn verliezen of een epileptische aanval krijgen, dan moet iemand gelijk 112 bellen. Het is niet zo erg om een enkele keer een hypo te hebben. Als dit vaker gebeurt, kan een behandeling nodig zijn. Overleg dit met je (huis)arts of diabetesverpleegkundige.

    Geen diabetes

    Sommige mensen hebben geen diabetes, maar hebben wel regelmatig last van een te lage bloedsuiker. Vaak ontstaat dit enige tijd na het eten van een maaltijd. Dit wordt reactieve hypoglykemie genoemd. Je alvleesklier maakt dan te lang en te veel insuline aan na een maaltijd. Te veel insuline zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel te veel daalt. Reactieve hypoglykemie kan verminderd worden door je dieet aan te passen met behulp van een diëtist.

    Welke bloedsuikerwaarde is gevaarlijk?

    Je bloedsuikergehalte (bloedglucose) vertelt hoeveelheid glucose er op een bepaald moment in he bloed zit. Deze bloedsuikerwaarden worden vaak in mmol/l (millimol per liter) uitgedrukt.

    Bij nuchter prikken gelden de volgende waardes:

    • < 3,5 mmol/l = (te) lage bloedsuiker
    • 3,5 - 6,1 mmol/l = goede bloedsuiker
    • > 6,1 mmol/l = (te) hoge bloedsuiker

      Bij niet nuchter prikken gelden de volgende waardes:

      • < 3,8 mmol/l = (te) lage bloedsuiker
      • 3,8 - 7,8 mmol/l = goede bloedsuiker
      • > 7,8 mmol/l = (te) hoge bloedsuiker

        Tips voor een stabiele bloedsuikerspiegel

        Wanneer je last hebt van een schommelende of lage bloedsuikerspiegel kun je het beste een diëtist of voedingsdeskundige om voedingsadvies vragen. Ondertussen kun je je focussen op de volgende tips:

          Bron: Diabetes Fonds, Healthline, Medical News Today

          Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?

          Advertentie - Lees hieronder verder
          Meer van Gezondheid