17 mei: De Internationale Dag tegen Homo-, Lesbo-, Bi-, Trans- en Interseksefobie

Strijd jij ook mee voor gelijke rechten?

Elk jaar vindt op 17 mei de Internationale Dag tegen Homo-, Trans- en interseksefobie plaats (IDAHOBIT). Deze dag is bedoeld om bewustwording te creëren voor de haat, discriminatie en onderdrukking waar LHBTIQA+ personen mee te maken hebben. Tijdens deze dag wordt er wereldwijd gestreden voor gelijke rechten en wordt diversiteit gevierd. Lees hier waarom dit nog hard nodig is en hoe jij kan bijdragen.

Homoseksualiteit of transgender zijn is geen stoornis

Voor een lange tijd werd homoseksualiteit gezien als een stoornis, een seksuele afwijking waarvoor je zelfs in therapie kon gaan. In de internationale classificatie van ziekten, werd homoseksualiteit omschreven als een psychische aandoening. Op 17 mei 1990 werd homoseksualiteit door De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geschrapt uit deze lijst van aandoeningen. Dat vieren we vandaag!

Ook in shock dat dit pas 33 jaar geleden plaatsvond? Houd je stevig vast en schenk een glaasje water in, want er is meer. Pas vier jaar geleden is besloten dat ook Transgender-zijn niet thuishoort in deze lijst van mentale stoornissen. Voor die tijd werd transgender-zijn in de internationale classificatie van ziekten omschreven als een ‘geslachtsidentiteitsstoornis’.

Donkere tijden

Toen homoseksueel of transgender zijn werd gezien als een stoornis die moest worden behandeld, is LHBTIQA+ personen veel leed aangedaan. Deze 'behandelingen' werden door psychiaters uitgevoerd tot diep in de jaren zestig en waren bedoeld om iemand te veranderen.Een behandeling bestond bijvoorbeeld uit gesprekstherapie of nog gruwelijker; elektrotherapie of castratie.

Tijd voor vooruitgang

Afgelopen voorjaar betogen psychiaters openlijk spijt voor dit donkere verleden.

'We erkennen dat deze pogingen te veranderen wie iemand ten diepste is en van wie iemand houdt veel leed en psychische schade hebben aangericht. We spreken nadrukkelijk uit dat verschillende seksuele en gender identiteiten natuurlijke variaties zijn waarbij géén sprake is van ziekte,' aldus, Niels Mulder, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVVP).

Deze spijtbetuiging moet het begin van betere zorg, minder stigma en minder discriminatie. Yesss, vooruitgang!

Hoe zit het met de acceptatie in Nederland?

Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat Nederlanders In de afgelopen vijftien jaar zijn steeds positiever denken over LHBTers. Lekker bezig, zou je denken. Toch is verbetering nog hard nodig. Zo is de acceptatie van transgender personen minder groot dan die van homo- en biseksuelen.

Een kus geven aan je lover, om te laten zien hoe leuk je diegene vindt. Het zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn, wat je geaardheid ook is. Helaas is dit nog niet het geval. Zo vindt 29% van de bevolking het aanstootgevend als een mannenkoppel elkaar zoent.

Wanneer twee vrouwen zoenen wordt dit minder snel gezien als aanstootgevend, blijkt uit onderzoek. Zoenende vrouwen worden eerder geseksualiseerd en krijgen hierdoor soms vervelende opmerkingen zoals: 'mag ik meedoen?'.

Hieraan mag je wél meedoen

Iedereen kan bijdragen aan LHBTIQA+ acceptatie en strijden voor gelijke rechten. Hoe je dat doet? Spreek je uit tegen discriminatie, denk verder dan stereotypen en vooroordelen en deel je kennis met anderen!

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Gezondheid