Hoe vind je de motivatie om te gaan hardlopen zonder hardloopmaatje?

Ben jij echt een gezelschapsdier en loop je liever niet alleen? Met deze tips ben je straks gemotiveerd genoeg om ook zonder hardloopmaatje de deur uit te gaan.

happy curvy african woman doing workout routine outdoor
Getty Images

Hardlopen samen met iemand anders is gewoon gezelliger dan alleen en zorgt voor een stok achter de deur. Maar als je geblesseerd bent of je loopmaatje een keertje niet kan trainen, dan kom je er alleen voor te staan. Voor sommige lopers kan trainen zonder maatje een uitdaging zijn. Een gebrek aan steun kan je ontmoedigen om alleen te gaan lopen. In dit artikel vertelt hoe dr. Noel Brick, docent en onderzoeker in de sport- en bewegingspsychologie aan de Universiteit van Ulster in Noord-Ierland hoe je de motivatie vindt om in je eentje te lopen en hoe je dat gaat leren waarderen.

4 tips om te gaan hardlopen in je eentje

1. Raak nooit je routine kwijt

Haal jij je motivatie uit het lopen van wedstrijden? Dan kan het moeilijk zijn om regelmatig te blijven trainen als je geen evenement in het vooruitzicht hebt dat je motiveert. Gewoonten houd je meestal vol door externe factoren die je stimuleren, zoals een wedstrijdherinnering. En als deze factoren er niet meer zijn, dan kan je trainingsroutine vervagen. Maar door een aantal van je loopgewoonten te behouden, raak je niet kwijt wat je tijdens je eerdere trainingen al hebt bereikt.

Creëer daarom triggers die je helpen om je gewoontes te behouden. Je kunt bijvoorbeeld altijd gaan hardlopen op een bepaald tijdstip. Je kunt ook je hardloopkleding aantrekken zodra je opstaat (één trigger) en je loopschoenen bij de deur laten staan (nog één trigger), op die manier is het makkelijk om je aan je trainingsroutine te houden. Het hebben van een trainingsschema kan je helpen om uitdagingen te overwinnen en kan je helpen om op koers te blijven.

Als je merkt dat je geen motivatie hebt om alleen te gaan hardlopen, doe dan in ieder geval je schoenen aan en ga naar buiten. Dan kun je daar altijd nog besluiten om niet te gaan. Maar als je eenmaal buiten staat, dan is de kans groter dat je toch gaat.

2. Ga voor de natuur of muziek

Hardlopen in de natuur helpt stress en zorgen te verminderen. Je krijgt er ook een goed humeur van. Het kan daarom goed dat je hardlopen in je eentje een stuk beter te doen vindt in de natuur dan over de weg. Misschien is dit dus wel het perfecte moment om de sprong te wagen van asfalt naar trailrunning.

Als je je concentreert op de omgeving en de geluiden, wordt hardlopen fijner en plezieriger, omdat je aandacht wordt afgeleid van het gevoel van ongemak dat je misschien ervaart. Als je de stad niet kunt ontvluchten, is luisteren naar muziek of een podcast een fijne manier in je eentje te trainen. Kies nummers die je motiveren en deuntjes die de cadans van je loopjes hebben.

Je kunt je ook het tegenovergestelde doen: ga hardlopen zonder horloge of mobiele telefoon en vermijd daardoor dat je je looptijden kan volgen. Het doel hiervan is dat je nog meer van je kilometers gaat genieten, terwijl je je laat leiden door je zintuigen. Loop op het tempo dat je wilt, waar je wilt, zo lang en zo veel kilometers als je wilt. Het kan een goed moment zijn om de verbinding met jezelf te herstellen en opnieuw te ontdekken waarom je hardloopt.

3. Praat zoals de profs

Iets waar je misschien niet aan gedacht hebt toen je altijd met anderen liep, is je interne dialoog. Als hardlopen moeilijk wordt, worden de gedachten die door je hoofd spoken soms negatief. Je vraagt je dan misschien af: 'Waarom doe ik dit?'. Maar leren omgaan met het ongemak het ongemak waardoor je deze gedachten krijgt, is ook belangrijk.

Studies tonen aan dat het herhalen van zinnen als 'Je kunt het' tegen jezelf helpen om hardlopen gemakkelijker te maken, vertrouwen opbouwen en je door moeilijke periodes heen helpen. De manier waarop je tegen jezelf praat veranderen kost tijd. Wanneer je alleen loopt, kan dit een goed moment zijn om het te proberen. Volg deze vier stappen voor positievere gedachten:

  1. Stel vast wat voor gedachten door je hoofd gaan als het moeilijk wordt.
  2. Maak een lijst van motiverende zinnen die deze gedachten tegengaan.
  3. Oefen met deze zinnen tegen jezelf te zeggen en bewaar degene die je het beste helpen.
  4. Bedenk wanneer je ze in de toekomst nodig zult hebben.

    4. Denk, praat en verbeeld

    Het kan moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven. Het stellen van inspirerende doelen, zoals een specifieke tijd, zal ervoor zorgen dat je je motivatie niet verliest. Jezelf voorstellen dat je aan de start staat van een wedstrijd of over de eindstreep gaat, kan je een boost geven.

    Leer ontspannen, let op je ademhaling en verbeter de manier waarop je tegen je jezelf praat. Je solo trainingen zullen er makkelijker van worden. En als je alleen gaat lopen; bedenk dan dat het jijzelf de enige tegenstander bent. Er is niemand om je heen om iets aan te bewijzen, dus trek je hardloopschoenen aan en geniet van elke kilometer.

    Beginnen met hardlopen?

    Wil jij graag beginnen met hardlopen en de eerste stappen zetten naar een betere conditie of een lager vetpercentage? Of loop je al hard en wil je je tijd verbeteren? Meld je dan nu aan voor onze 10-weekse online training Start to Run!

    Women's Health
    Advertentie - Lees hieronder verder
    Meer van Hardlopen